Kickboxing og OL 2028

Kickboxing ble desverre ikke med på OL 2028 programmet
Publisert: mandag 16. oktober 2023

Som dere vet så ble WAKO det som heter «shortlisted» av organisasjonskomiteen i LA28. Etter en gjennomgang av alle 43 idrettene, som er IOC godkjent men ikke med i OL, så ble Kickboxing plukket ut som 1 av 9 idretter som fikk en invitasjon til å være med på en omfattende prosess som ville ende ut i at LA28 plukket ut noen idretter som de innstiller til IOC. LA hadde gjennom sin prosess plukket ut disiplinen K1 som det ønskede formatet i et potensielt OL.

 

WAKO har, etter at vi fikk invitasjonen 30 juni i fjor, vært i prosess der vi har konseptuert en potensiell konkurranse i 2028. Vi har vært med i prosessen hele tiden men forrige uke kom informasjonen om at Kickboxing ikke blir innstilt som ny potensiell idrett på OL programmet, dessverre.

 

Idrettene som er blitt innstilt og som IOC godkjente på fredag er Softball/Baseball, Flag Football, Lacrosse, Cricket og Squash. De som ikke ble innstilt var Kickboxing, Karate, Breaking og Motorsport. IOC Session (generalforsamlingen) har i dag godkjent innstillingen fra Los Angeles.

 

Siden Tokyo OL har arrangørkomiteen hatt mulighet til å innstille idretter som de ønsker med i dette spesifikke OL. De kan kun velge å gjøre en prosess med idretter som allerede er godkjent av IOC og som er gruppert i en organisasjon som heter ARISF – Association of Recognised International Sports Federations.

 

WAKO og Kickboxing har hatt en lang reise, først og fremst å blir godkjent av GAISF (det internasjonale idrettsforbundet) i 2006, deretter bli godkjent av IOC, først midlertidig i 2018 og deretter på permanent basis i 2021. Det at vi da ble plukket ut på «shortlisten» allerede i 2022 er dog ekstraordinært og beviser jo at vi har en underholdende idrett med et stort spekter av disipliner. NKBF og WAKO er jo litt skuffet men vi må være ærlige og realistiske og det hadde gitt særs høye odds om vi hadde kommet med i et OL allerede nå. Det er jo åpenbart at LA2028 har plukket ut amerikanske idretter og gjort sine prioriteringer, hvilket vi må respektere. Mye mer skuffet er Karate som jo også var med i Tokyo OL.

 

Men la oss nå bruke den energien vi har fått i prosessen. Vi har blitt inspirert og vi vet vi kan, så da lærer vi av dette og fokuserer på neste mål – OL i 2032 i Brisbane, Australia.

 

 

Med vennlig hilsen

Norges Kickboxing Forbund

 

Espen Lund

Generalsekretær