EM i K1 i Bratislava

Nyttig erfaring av den norske delegasjonen i EM i K1 i Bratislava.
Publisert: onsdag 24. oktober 2018

Den norske delegasjonen ankom stevnehotellet, Hotel Bratislava, søndag 14.10.2018. Vi møtte Espen Lund mens vi ventet på registrering og innveiing. Det var fint å bli møtt av et velorganisert apparat. Thomas var 200 gram over vekta på første kontrollveiing, så innveiinga ble en enkel affære. Uker med god kostholdsplanlegging resulterte i en naturlig vekt nær konkurransevekt. Med utgangspunkt i at Thomas måtte veie inn før potensielt sett 5 kampdager, valgte vi denne planen.

Etter at alle nasjonene var registrert, innlosjerte vi oss på Hotel Premium Business. Hotellet lå i gangavstand fra hallen, samt en matbutikk. Hotellets frokost var ok, men middagen tvang oss til å søke etter bedre mat på nærliggende restauranter. Hotellets ansatte og hygiene var det ingen ting å si på.

Mandag startet med møter for samtlige coacher fra deltakernasjonene. Tema for møtene var holdningsarbeid opp mot kampfiksing og manipulering, anti-dopingarbeid og praktisk informasjon om mesterskapet. WAKO sitt arbeid og fokus på kampfiksing, manipulering og hvilket ansvar coachene har før, under og etter kamper, kom tydelig fram. Vi ble imponert over arbeidet som var produsert av styret i WAKO og over presentasjonene der dette ble lagt fram. Espen holdt en meget god presentasjon som tok for seg viktigheten av at alle nasjoner respekterer de ulike WAKO-kodene, samt hvor viktig det er at anti-dopingarbeidet i de ulike WAKO-landene tas på alvor. Det helt avgjørende at WAKO som organisasjon kan presentere en sunn doping statistikk i møte med kravene for opptak av kickboxing som fremtidig OL-gren.

Etter møtene og foredragene, var det tid for trekning. Thomas trakk en tsjekkisk motstander som var helt ukjent for oss. Analysene vi gjorde av motstanderen ut ifra tilgjengelig materiell, gjorde oss trygge på at Thomas kunne få en god start på mesterskapet. Motstanderen hadde mer erfaring i det internasjonale WAKO-sirkuset, men hadde samtidig en stil som vi anså kunne passe Thomas greit.  

Mandag formiddag kjørte Thomas en lett økt for å holde kroppen i gang frem mot innledende kamp dagen etter. Lett i kroppen, bra fokus og bra tenning. Foreløpig stemte alt. Utover ettermiddagen linket vi opp med Espen i stevnehallen, Hant Arena, for å gjøre oss kjent med lokalene og visualisere alle de logistiske aspektene morgendagen ville bringe. Ringene var helt nye og oppvarmingsområdet var mattelagt og forbeholdt deltakernasjonene. I tillegg hadde arrangøren lagt all logistikk av uthenting av kamputstyr i oppvarmingsrommet.

Tirsdag og kampdag. Kjøreplanen hadde kl. 16:24 som kamptidspunkt for Thomas. Siden hotellet lå såpass nærme hotellet fikk Thomas brukt tiden har trengte på å slappe av frem til det ble tid for å trekke bort til hallen. Oppvarminga gikk som planlagt og han var skarp og fokusert. Kampprogrammet var forsinket med omtrent 20 minutter, så vår kamp var stipulert til kl. 16:44.

Thomas var skjerpet og tent idet han gikk opp i ringen. Første runde holdt Thomas seg til game planen, som blant annet var å åpne hardt og ta midten av ringen. Thomas holdt presset på tsjekkeren og fikk bra uttelling for sine lowkicks. Til pause var de helt likt på poeng. Veiledninga Thomas fikk i pausen var å fortsette å plukke poeng med lowkicks, men også å komme i gang med boksinga si. Runde to fortsatte der runde en slapp, men midtveis ut i runden slapp Thomas tsjekkeren inn i kampen ute å trenge det. Resultatet ble at motstanderen plukket enkle poeng på lowkicks og opparbeidet seg et lite poengforsprang før siste runde.

I pausen fortalte vi Thomas om forspranget og hvor viktig det var at han holdt seg til planen. Tsjekkeren hadde ikke et godt nok forsvar mot Thomas sine lowkicks og derfor ble dette hovedfokuset i pausen.

Runde tre åpnet bra. Thomas tok midten av ringen og satt opp utside-lowkicks med enkle jaber. Poengstillinga jevnet seg noe ut. Etter dette falt Thomas ut av fokus igjen og ble stor i bevegelsene. Dette leste motstanderen og flyttet seg enkelt unna. I tillegg plukket motstanderen flere enkle poeng i kontringsfasen etter Thomas sine angrep. Thomas hadde suksess med et par saftige spinning backfists og var centimetere unna med et godt kne til hodet, men det holdt ikke poengmessig da klokka ringte ved kampslutt.

Etter en evaluering på kvelden kom vi sammen fram til at årsakene bak tapet av fokus under kampen kan ha vært den psykologiske påvirkningen Thomas har vært utsatt for siden han startet campen for dette mesterskapet. Mange av elementene var nye og uforutsigbare. Landslag, mesterskap, et opphold på tre måneder uten kampaktivitet, var noen av dem. Til tross for en oppkjøring som startet med 5 uker i Thailand og deretter ca. 80 runder med tilrettelagt sparring, gjorde det totale presset på Thomas at noen av de innøvde og rutinepregede valgene underveis i kampen, glapp. Totalt sett ser vi tilbake på kampen og mener at Thomas endte opp med gode erfaringer og prestasjonen hans var god. Thomas har akkurat fylt 21 år og har allerede bygget seg et solid grunnlag for kommende utfordringer, et grunnlag få norske 21-åringer har.

Mesterskapet og vertsnasjonen Slovakia har møtt oss og tatt vare på oss som deltakende nasjon, på en god måte. Vi opplevde at dømminga i ringene var stabilt god, med noen enkeltunntak. Sportsånden var også meget god, med noen få unntak fra enkeltutøvere. Noen få coacher så ut til å ha glemt det meste som ble sagt på møtene på mandag om manipulering, noe som kom tydelig frem under noen få kamper. Samtidig bar mesterskapet et stabilt preg av fair play. Vi, som en av de miste delegasjonene, fikk god kontakt med blant annet den svenske delegasjonen. Ikke bare delte vi hotell, men vi støttet hverandre under kampene vi gikk.

For Thomas sin del starter nå en syv uker lang oppkjøring til hans superfight mot Sverige på Go Berserk vol. 6 den 08.12.2018. Thomas vil da være en del av noe som aldri har funnet sted på norsk jord før, nemlig et Norge vs Sverige-fightcard.

Vi takker for oss for denne gang og er klare for nye utfordringer i fremtiden. OUZ!

 

Med sportslig hilsen,

Thomas, Daniel og Nikolai.

Fakta og tall fra EM i K-1, Lowkick og Kick Light 2018:

  • 35 deltakernasjoner
  • 181 deltakere i K-1
  • 161 deltakere i Low Kick
  • 150 deltakere i Kick Light
  • Tyrkia størst deltakernasjon med 53 utøvere, Russland med 35, Italia og Kroatia med 34 hver.
  • Thomas sin klasse, senior herre -71kg, var størst med 17 utøvere.