Antidoping på alvor i Stjørdal

– Det har aldri vært i tankene våre å bruke doping, men det finnes masse av det i Stjørdal.
Publisert: fredag 14. mars 2014

Kickbokserne Hedda Brennvall Sæternes (17) og Sebastian Albertsen Lødemel (15) har akkurat hørt Oddbjørn Floan fra Antidoping Norge fortelle om doping og antidoping. Stjørdal Kickboksing Klubb tar utfordringen på alvor i følge klubbens ubestridte sjef, Tom Andre Pettersen.

– Ved å invitere Antidoping Norge til å foredra for våre konkurranseutøvere, trenere og ledere om doping viser at vi tar dette alvorlig. Men det er viktig å understreke at dette er føre var, og ikke noe som indikerer at doping er et problem i vår klubb, sier Pettersen. 

Gode råd

Oddbjørn Floan fortalte både om antidopingarbeidet som gjøres i Norge, hvordan en dopingkontroll skal gjennomføres og ikke minst om farene. 

– Vær obs når dere får eller kjøper medisiner. Og vær oppmerksom på kosttilskudd, var to av rådene Floan la igjen hos kickboksingklubben. 

Mange juksemakere

– Jeg bruker kosttilskudd, men det er en type som anbefales fra Olympiatoppen, forteller Hedda Brennvall Sæternes. 

– Jeg tar det på morgenen, og det gir meg ekstra energi for å komme gjennom dagen med overskudd, sier 17-åringen, som tror at en god del velger å ta en snarvei for å bli sterkere, raskere eller mer utholdende.

– Det finnes mange i Stjørdal som bruker ulovlige midler. Det er jeg helt sikker på, sier Hedda Brennvall Sæternes. 

– Hva dreier det seg om da?

– For å bygge muskler fort, sier Brennvall Sæternes. 

Totalt uaktuelt

Doping har så langt ikke vært et problem i kickboksing. 

– Så vidt jeg vet har ingen blitt tatt for doping i kickboksing. Det har muligens noe å gjøre med at det er en så teknisk krevende sport, sier Tom Andre Pettersen.

Juks for å bygge mye muskler raskt vil føre til at utøverne også kommer i høyere vektklasser, bedre teknikk er umulig å dope seg til, mens utholdenhet nok kan være et aktuelt område å jukse seg bedre på, tror Sebastian Albertsen Lødemel.

– Hvis noen skulle dope seg i kickboksing måtte det ha blitt for å bli mer utholdende, mener 15-åringen.

– Frister det å ta en snarvei for å bli ekstra god?

– Overhodet ikke. Det å vite at man jukser, og ryktet om å være en juksemaker må være forferdelig, sier Albertsen Lødemel.

Ekstra oppmerksomhet

Nærmere 30 frammøtte kickboksere, trenere og ledere fikk en rask, men nyttig innføring fra Floan i Antidoping Norge. Ikke minst viktigheten av å være nøye i alt man foretar seg ble understreket fra Floan.

– Sjekk de medisinene du bruker, og ikke bestill kosttilskudd eller noe annet via internett. Du vet aldri hva du får, sier Floan. 

Utøverne var opptatt av Floans budskap og tok med seg mange nyttige tips.

– Mesteparten av dette har vi lært tidligere på samling i Oslo, men det var også noe nytt. Uansett gjør det oss ekstra oppmerksomme på doping og alt rundt det, sier Hedda Brennvall Sæternes.

Av Geir Olav Flåan