5 grønnsaker, frukt og bær om dagen

Publisert: søndag 24. februar 2019

5 om dagen

Hvordan får du i deg 500 gram av disse herlighetene hver dag? Et tips fra landslags utøver i pointfighting Tirill Bjørnstad Næss er at til middag skal hun ha minst tre ulike farger på grønnsakene. Dette gjør hun for å få i seg nok grønnsaker og for å sikre seg variasjon i vitaminer og mineraler da de ulike fargene inneholder forskjellige næringsstoffer. 

Så hva er 5 om dagen? 5 om dagen er en huskeregel for å få i seg nok frukt, grønnsaker og bær alle dager året igjennom. Målet er å få i seg 500 gram hver dag, med en fordeling mellom frukt, bær og grønnsaker. En porsjon er altså 100 gram eller ca. en håndfull frukt, grønnsak eller bær. Det kan være ferske, fryste, kokte, strekte, bakte, i form av smoothie og juice.

Spis regnbuen. Prøv å varier i grønnsakene og fruktene du velger å spise, alle har litt forskjellige egenskaper og tilfører kroppen din ulik beskyttelse. 
I frukt som feks appelsin, kiwi og mango finnes det mye C-vitamin som styrker immunforsvaret vårt, i gulrot har vi mye vitamin A som bevarer et normalt syn og ulike bær er spesielt rikt på antioksidanter som beskytter kroppen etter trening. Frukt, grønt og bær jobber sammen for å holde i stand en sunn kropp!

Det viser seg at de aller fleste får ikke i seg den anbefalte mengden med frukt, grønnsaker og bær.  Gjør en bevist innsats, ha feks alltid frukt, grønt eller bær til alle måltidene dine.

Et eksempel på en dag med 5 om dagen
Havregrynsgrøt med en 1/2 håndfull frosne blåbær og et glass juice
Brødskiver med paprika ringer og agurkskiver
En gulrot på bussen på vei hjem fra skolen
1/3 av middagsporsjonen med grønnsaker
En bolle med yoghurt, müsli og en appelsin