Annet
Barneidrettstreneren
Boka er pensum på aktivitetslederkurs i idrettsforbundet. Den er for alle som er opptatt av og interessert i barneidrett. Det er fire kapitler:
- Hva er god barneidrett? Hovedvekt på Idrettens barnerettigheter og Bestemmelser om barneidrett
- Barns utvikling og læring. Barneidrett sett i sammenheng med fysisk, motorisk, psykisk og sosial utvikling og læring mellom 6 og 12 år
- Hva kjennetegner en god barneidrettstrener? Mestringsmiljø, prinsipper og metoder for læring, organisering, leikens betydning for barns læring
- Praktiske tips til barneidrettstreneren med blant annet forventninger til deg som trener og medmenneske, foreldretips og skadeforebyggende råd.
Forfatter: Vingdal, I. M. (2021)
Den coachende treneren – om å coache begynnere
Boka handler om det å være trener for dem som nylig har startet med idrett. Den tar for seg fundamentet for en trygg trenerrolle og et godt samarbeid med foreldre. Av innhold blir viktige temaer som motivasjon og kommunikasjon gjennomgått med eksempler fra ulike idretter.
Forfattere: Frank E. Abrahamsen og Erlent O. Gitsø (2017).
Den coachende treneren – om å coache viderekomne
Boka omhandler trenerrollen for dem som har holdt på noen år, og som etter hvert har funnet ut hvilke idretter de vil fortsette med. Å være trener for denne gruppen stiller krav til mer kunnskap om utøverinvolvering, motivasjon, hvordan utøvere i ulike aldre vurderer seg selv og omgivelsene, og hvordan de responderer på de utfordringene de møter. Mange slutter dessverre med organisert idrett i 12-16-årsalderen, og håpet er at boka skal gi trenere verktøyene som kan motivere barn og unge til fortsatt deltakelse.
Forfattere: Frank E. Abrahamsen og Erlent O. Gitsø (2016).
Den coachende treneren – om å coache unge utøvere på nasjonalt og internasjonalt nivå
Forfatterne tar for seg vesentlige sider av trenerrollen for utøvere som satser. Hva kan trener bidra med når utøveren står foran – eller har opplevd – sitt nasjonale eller internasjonale gjennombrudd
Å være trener for unge mennesker som har lagt ned mye treningsarbeid er spennende og utfordrende. Det stilles høye krav til trenerens kunnskap, involvering og bruk av tid. Det forventes at trenere på toppnivå har kontroll på mange ting som effektive treningsprinsipper, idrettens egenart og grunnleggende fysiologi. Det er en tydelig tendens, særlig internasjonalt, at trenerutdanninger og treneryrket også omfatter stressmestring, evaluering, kommunikasjon og selvstendiggjøring av utøveren. Boka omfatter slike viktige temaer og er mer komplett verktøykasse til trenerjobben som kan resultere i bedre samarbeid og bedre resultater.
Forfattere: Frank E. Abrahamsen og Erlent O. Gitsø (2019).
Veien til toppidrett
Boka er skrevet av fagfolk fra Olympiatoppen og Norges idrettshøgskole i samarbeid med lærere som underviser på programområdet idrettsfag i videregående skole. Den anvendes i skolen for programfaget Toppidrett og er skrevet for unge idrettsutøvere som ønsker å satse målrettet på idretten sin. Intensjonen med programfaget toppidrett, og boka, er å bidra til at vi får bevisste utøvere som også kan oppnå gode resultater regionalt, nasjonalt og internasjonalt.
Forfattere: Åke Fiskerstrand m.fl. (2014)
Treningslære
Boka gir innføring i generell kunnskap om trening. Den beskriver bl.a. hvordan varme opp før trening og konkurranser, hvordan trene for bedre utholdenhet, styrke, bevegelighet, hurtighet, spenst etc. Det beskrives også faktorer som er viktige for de ulike egenskapene og hvordan trening virker på kroppen. Treningsplanlegging utgjør også en sentral del av innholdet. I tillegg omhandler den bl.a. koordinasjonstrening, teknikktrening, taktikk, basistrening, idrettsskader, tester, ernæring, restitusjon og livsstil, Boka brukes i videregående skole for idrettsfag, men har også sentralt fagstoff til bruk i den frivillige idretten i utdanning av trenere.
Forfattere: Asbjørn Gjerset m.fl. (2021)
Idrettens treningslære
Boka omhandler mer grunnleggende forhold ved trening som er felles for ulike idretter og målgrupper. I mange sammenhenger går boka også nærmere inn på mer spesifikke forhold ved treningen i forskjellige idretter. Særlig vektlegges utvikling av egenskaper og ferdigheter som danner grunnlaget for den idrettslige prestasjonsevnen planlegging, gjennomføring, dokumentasjon, analyse og evaluering av trening fysiologiske, psykologiske og andre faktorer som er viktig for prestasjonen belastning og tilpasning i forbindelse med trening fysisk, motorisk, psykisk og sosial utvikling.
Treningslære som fungerer godt, hviler på praktisk erfaring, bred analytisk tilnærming og vitenskapelig dokumentasjon. Disse tilnærmingene kombineres i boka som har blitt til gjennom et samarbeid mellom treningsmiljøer i Norge, Sverige og Danmark. 17 forfattere har bidratt med kompetanse på sine fagfelt. Boka er skrevet for undervisning på universitets- og høgskolenivå, og for utdanning av trenere.
Forfattere: Asbjørn Gjerset m.fl. (2021)
1001 leker – ideer til fysisk aktivitet
Boka har innledningsvis en liten teoridel og beskriver tilsvarende antall leker som tittelen tilsier til bruk året rundt, inne og ute, på liten og stor plass, med og uten utstyr. Den er inndelt i:
- Sangleker og regler
- Leker for mange
- Sisten
- Stafetter
- Balleker
- Sommerleker
- Vinterleker
- Vannleker
- Kampleker
Bakerst i boka er forslag til timeopplegg og kategorisering av leker til ulike formål.
Forfatter: Stein M. Eriksen (2011).
Treningsdagboka – veien til målet
Treningsdagboka passer for utøvere som ønsker et enkelt verktøy til skriftlig planlegging og registrering av trening. Loggføring kan raskt gjøres i en enkel tabell og personlige notater kan legges til. Det kan hjelpe utøver med oversikt i ettertid og på den måten gi viktige opplysninger som kan legges til grunn for utarbeiding av nye treningsplaner og bedre kvalitet på treninga.
Bokas teoridel baserer seg på anerkjent litteratur, og har konkrete og anvendbare eksempler. Innledningsvis gis en grundig innføring i treningsplanlegging. Det er også en egen del om mental trening som kan være en mental verktøykasse til hjelp for bedre læring, utvikling og prestasjoner. Bakerst i boka er det maler som kan fylles ut for oppsummering av trening og konkurranser m.m. Der er også enkle tabeller for å lage egne kravs-/kapasitetsanalyser, årsplan og periodeplan.
Forfatter: Stein M. Eriksen (2020).