All kampsport burde forbys
Publisert: mandag 03. november 2008
Dette brevet ble i dag sendt VG etter følgende artikkel var å lese på VgNett: http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=523517Klikk her for å lese tilsvaret som ble lagt ut på VGNett i dag 4. november
Til VGNett v/Vidar Enerstvedt
Jeg ønsker å kommentere VG netts sitt oppslag i dag: Professor om K1: - Vanvidd
Først vil jeg si at jeg har ingen kommentarer til K1 som idrettsform. Vi har ikke K1 i Norge og K1 får ikke sammenlignes med Kickboxing som idrettsgren i Norge.
Helseth skriver i dag at all form for Kampsport burde forbys i Norge, og dette begrunner han i faren for hodeskader.
Han svarer på følgende:
Vg:
- Har dere mye erfaring med kampsportutøvere med hjerneskader?
Helseth:
- Heldigvis ikke, men det skyldes at det ikke drives veldig mye slik idrett i Norge. Får man en hjernerystelse og blir slått ut kortvarig, så kommer man ikke inn til spesialavdelingene. Men det er disse repeterte små hodeskadene som gir svekket hjernefunksjon.
Dette er noe vi i Norges Kickboxing Forbund ikke kan la ligge ubesvart.
For det første så er vi ikke Norges største idrettsforbund, men vi har rundt 5500 aktive medlemmer fordelt på hele Norge, og stevneaktiviteten er høy. I tillegg kan vi vise til mange EM og VM vinnere. Senes i årets EM tok vi 3 gullmedaljer, 2 Sølv og 3 Bronse. Det var 11 utøvere som reiste for Norge og av disse tok altså hele 8 medalje. Og INGEN ble skadet.
Det stemmer veldig bra at vi ikke har mange hodeskader innen vår idrett. Dette skyldes flere årsaker.
- I Norge må alle som skal delta i kampaktivitet ha godkjent legeattest. Selve attesten har faste punkter som skal sjekkes. Attesten kan ikke være eldre enn 1 år.
- Og i Norge må alle som deltar i kampaktivitet bl.a. benytte en godkjent Hjelm. Hjelmen blir godkjent etter meget strenge krav. En godkjenning varer kun 3 år av gangen.
- Alle kamper styres av en kampleder som har lang erfaring. En kampleders oppgave er i første rekke utøvernes sikkerhet og helse. Vi har MEGET få knockouter og dette skyldes nettopp det faktum at kampleder stopper kampen FØR en KO inntreffer. Dette er noe alle kampledere streber etter… å oppdage tegn som tilsier at utøveren ikke lenger klarer forsvare seg og så stoppe kampen før en KO inntreffer.
Det er direkte feil å påstå at vi fokuserer på å få KO i kamper. Utøvere som hadde satset med dette for øyet ville aldri klare å markere seg innen idretten i Norge og ville fort funnet seg en annen idrett. Man vinner kamper på god teknikk, intellekt og utholdenhet. Med andre ord så vinnes kamper på poeng.
Helset sier:
Får man en hjernerystelse og blir slått ut kortvarig, så kommer man ikke inn til spesialavdelingene.
Dette stemmer ikke med virkeligheten. I vårt reglement står det nedfelt at alle som utsettes for en KO eller at kampen av andre grunner stoppes grunnet slag mot hodet så kreves det en CT undersøkelse før utøveren igjen kan gå kamp. Vi har minimum karantenetid på 4 uker ved kampstopp grunnet hodeslag.
I vårt reglement står det:
§ 7. Karantenebestemmelser
En utøver som må gi opp kampen som følge av støt mot hodet, eller hvor kampansvarlig leder har stanset kampen pga. støt mot hodet, kan ikke delta i organisert kampaktivitet i en periode på minst fire uker. En utøver som må gi opp kampen som følge av støt mot hodet to ganger i løpet av tolv måneder, kan ikke delta i organisert kampaktivitet i de påfølgende fire måneder
En utøver som må gi opp kampen som følge av støt mot hodet tre ganger i løpet av tolv måneder, kan ikke delta i organisert kampaktivitet i de påfølgende tolv måneder. Kamplege kan ut fra en medisinsk begrunnelse fastsette lenger karantenetid enn bestemt ovenfor.
Det står også:
Før en utøver som har fått karantene som følge av støt mot hodet igjen kan delta i organisert kampaktivitet, skal utøveren vurderes av spesialist i nevrologi eller nevrokirurgi for å avdekke om vedkommende er påført skade av betydning for videre deltakelse i organisert kampaktivitet som tillater knockout. Til grunn for vurderingen skal det foreligge en computertomografiundersøkelse (CT) av hodet. Spesialist i nevrologi eller nevrokirurgi kan i tillegg kreve at ytterligere undersøkelser utføres for å kartlegge utøverens helsetilstand. Undersøkelsesresultatet skal føres inn i utøverens startbok. Dersom det avdekkes symptomer og tegn på alvorlig skade på - eller sykdom i - nervesystemet eller fremkommer opplysninger i anamnesen (sykehistorien) om alvorlige skader og sykdommer, plikter kampansvarlig leder å påse at utøveren nektes å delta i kamp.
I tillegg har vi et krav til at legen som benyttes under et stevne i Norge skal inneha en minimum av kunnskap vedrørende vår sport og hva han må ha kjennskap til i så henseende.
Dette er et dokument som legen må signere før vi kan godkjenne ham/henne som stevnelege.
Vedlagt finner du vårt Fullkontakts reglement samt legens dokument som må signeres før han/hun får være stevnelege.
Alle som er nysgjerrig på vår idrett kan trygt oppsøke en av våre 51 klubber og jeg kan garantere et trygt og godt miljø både Helsemessig og Fysisk.
Med Sportslig Hilsen
Ole Oddvar Wiik
NKBF Visepresident